
Erasmus+ KA2 Projesi…
BCORE21 – ‘Building Collaborative Capacities for 21st Century Education Reform Through a Community of Practice’ (Uygulama Topluluğu Aracılığıyla 21. Yüzyıl Eğitim Reformu için İşbirliğine Dayalı Kapasitelerin Oluşturulması) Mart 2024’te başlayan 2 yıl süreli bir Erasmus + KA2 Projesidir.
Proje, eğitimin dönüştürücü gücüne inanan, başta iklim değişikliği olmak üzere, küresel sorunlar konusunda çocuklarda ve gençlerde farkındalık yaratma ve bilinç kazandırma yolu ile onları güçlendirerek değişim ajanları olmalarını destekleyen, eğitimin
geleceğini şekillendirme ve gelecek nesillere ilham vermeyi hedefleyen kurumları proje ortakları olarak bir araya getirmeyi, dönüştürücü bir yolculukta birleştirmeyi amaçlamaktadır.
Özünde kollektif eylemin gücünü göstermeyi hedefleyen BCORE21, proje ortakları arasında iş birliği, yenilikçilik, yaratıcılık yoluyla eğitimi günümüzün ve geleceğin ihtiyaçlarına daha uygun ve uyarlanabilir hale getirilmesine katkı sağlanması öngörülüyor.
Hollanda’dan “Designathon Works Vakfı” liderliğinde ve Belçika’dan “Rhizo”, İrlanda’dan “Green Schools”, Türkiye’den “İnformel Eğitim-çocukistanbul” ve Sırbistan’dan “KidHub” olmak üzere 5 farklı ülkeden, örgün ve yaygın eğitim sektöründen 5 farklı kurumun bir araya geldiği Proje, aynı zamanda vizyonerler, öğrenciler, öğretmenler, politika yapıcılar dahil olmak üzere çok çeşitli ve zengin bir paydaş ağını kapsamaktadır.
Proje üç aşamalı bir süreç olarak yapılandırılmıştır: “Misyon Belirleme”, “Vizyoner Toplantıları” ve çözüm önerilerinin somutlaşacağı “Tasarım Aşaması”
“MİSYON BELİRLEME” aşaması Proje Ortaklarının gerçekleştireceği bir dizi çalışma ve değerlendirme sonucunda odaklanılacak üç somut temel başlığın belirlenmesini içermektedir. Bu aşama, Proje Partnerlerinin özellikle proje bağlamında katkılarını somutlaştıracağı güçlü ve zayıf yönleri ile kendilerini tanıttığı bir dizi toplantının gerçekleştirilmesi, proje adımlarının somutlaştırılarak görev paylaşımının yapılması ve ardından Proje boyunca odaklanılacak “Temel Misyonların” belirlenmesi ile Nisan-Haziran ayları içinde gerçekleştirilmiştir.
Yürütülen kapsamlı, kollektif çalışmanın sonucunsa 3 temel misyon belirlenmiştir;
- Çocukların Katılım Hakkı (Right to Participate) Çocukların ve gençlerin kendi dünyalarını şekillendirmede söz sahibi olmaları, kendi yaşamlarını, okullarını ve toplumlarını şekillendirmede değişimin öncüleri olabilmeleri için gerçek katılım kanalları açmaya, onlara hakları olan “söz söyleme” fırsatlarını nasıl ve ne şekilde oluşturabiliriz sorusuna odaklanıyor
- Kültürler arası Duyarlılık (Cultural Sensivity) Eğitim ortamlarında kültürel farklılıklara yönelik anlayış, saygı ve empatiyi teşvik etmek ve kültürel açıdan duyarlı sınıf ortamlarının oluşabilmesinde ihtiyaç duyulan yaklaşım, yöntem ve araçlar nelerdir, bunlar nasıl geliştirilebilir sorusuna odaklanıyor
- Değişim Yaratmayı Öğrenme (Learn to Make a Change) Sürdürülebilir bir gelecek için yenilikçi çözümler talep eden bir dünyada eğitim, çocukları ve gençleri değişime öncülük edecek anlayış ve araçlarla donatacak şekilde nasıl şekillendirilebilir sorusuna odaklanıyor.
“VİZYONERLER TOPLANTILARI” belirlenmiş her bir “misyon” üzerinde ayrı ayrı gerçekleştirilecek, alanlarında uzman farklı ülke ve kültürlerden “vizyonerlerin” bir araya geleceği ve ilgili alanda birikim ve deneyimlerini paylaşacakları yapılandırılmış toplantıları içermektedir.
“TASARIM AŞAMASI” Proje ortaklarının geniş bir paydaş topluluğu ile birlikte vizyoner toplantılarında derinleşen konsept ve görüşler paralelinde pratik, uygulanabilir, sonuç alıcı çözümleri projelendireceği son aşamayı içermektedir.
Projenin her aşamasında yapılan çalışmalar, proje web sitesinde ve Proje ortaklarının sosyal medya hesapları üzerinden güncel olarak paylaşılacaktır.
Proje Web sayfasına erişmek için Tıklayınız