çocukKentçocuk Atölyeler Serisi
2014 yılında Studio X İstanbul işbirliği ile, hafta sonu atölye programları serisi olarak geliştirdiğimiz ve 6 yıl boyunca Studio X İstanbul’un mekanında uyguladığımız “Kent Gözünden Çocuklar, Çocukların Çözünden Kent” programı, okul öncesinden lise yaş gruplarına dönük 18’e ulaşan farklı atölye programı içeriyor. Temel ilkelerimiz çerçevesinde, programlarda her sosyo-ekonomik kesimden çocukların, gençlerin ve ailelerin bir araya gelmesine özel bir çaba ve özen gösteriyoruz. Bu konuda işbirliği yaptığımız partnerlerimize ve destekçilerimize teşekkür ederiz.
çocukistanbulKENT başlığı altında yer alan atölye başlıkları:
GİYİLEBİLİR BİNALAR
Yaş Grubu: 4-7
Bu atölye çalışmasında çocuklar önce, farklı ev çeşitlerini tanıyor, şehirdeki farklı binalar, alanlar üzerinde düşünüyor, konuşuyor ve kolileri, kraft kağıtları, boyaları, makasları kullanarak bunların arasından istediklerini seçerek bireysel olarak üzerinde çalışıyor, yaratıyorlar. Daha bitmedi, sonra tüm grup yarattıkları binaları, alanları üzerlerine giyerek hep birlikte bir “şehir” oluşturmaya girişiyorlar.
KAĞITTAN ŞEHİRLER
Yaş Grubu: 4-7
Bu atölyede şehirdeki evler, insanlar, sokaklar, arabalar, hayvanlar, gökdelenler, parklar hepsi kağıttan. Atölyeye katılan tüm çocuklar, keserek, yapıştırarak, boyayarak, şehirlerde var olan unsurlardan istediklerini katarak, istediklerini çıkararak kendi kağıt şehirlerini oluşturuyorlar.
İSTANBUL MASALLARI
Yaş Grubu: 4-7
Çocuklar masal dinlemeyi her zaman sever. Bu kez masallarımızın konusu; İstanbul. Çocuklar bu atölye çalışmasında İstanbul’un simgelerinden olan “Kız Kulesi”, “Galata Kulesi” nin hikaye ve efsanelerini dinliyor, konuşuyor ve bu masallardan yola çıkarak kendi gözlerinden bu önemli 2 simgeyi görsel biçimde canlandırıyorlar.
İSTANBUL ve BEN
Yaş Grubu: 9-12
Hepimiz aynı kentte yaşıyoruz ama hepimizin İstanbul’u farklı. Güzergahlarımız, gördüklerimiz, yaşadıklarımız, yaptıklarımız farklı. Bu atölyede çocuklar kendi gördükleri İstanbul’larını çizerek, sözel olarak aktararak paylaşıyor, İstanbul’u farklı gözlerden görüyor, tanıyor ve İstanbul’u çocuklar için dönüştürüyorlar.
İSTANBUL’UN LEZZET HARİTASI
Yaş Grubu: 6-10
Çocuklar bu atölyede İstanbul’a ait lezzetlerden bazıları ile tanışıyor ve Yedikule marulu, Çengelköy salatalığı, Kanlıca yoğurdu ve daha pek çok malzeme ile çalışarak kendi elleri ile üretiyorlar. Lezzetlerin öyküsü ile birlikte çocuklar bu atölyede “üretiyor”…
KENDİ ŞEHRİNİ OLUŞTUR
Yaş Grubu: 8-12
Sınırlar, bölgeler, halka açık alanlar, simgeler… Hepsi bir şehrin unsurları. Bu unsurları bir araya getirerek ve kendi yaratıcılıklarını katarak çocuklar kendi şehirlerini oluşturuyor. Çocukların şehirleri hem fiziksel olarak şekillendiren hem de ruhunu oluşturan sayısız faktörün farkına vardıkları bu atölyenin sonunda sınırları birbirinden farklı, simgeleri kendilerine özel, bölgeleri birbirinden ilginç pek çok şehir oluşuyor.
GELİN YAKINDAN BAKALIM: YAŞADIĞIM YER
Yaş Grubu: 8-12
Bu atölye çalışmasında çocuklar yaşadıkları çevreyi kendi gözlerinden nasıl anlatacakları, yansıtacakları üzerinde çalışıyorlar. Yaşadıkları çevreye bu amaçla daha yakından bakıyor, rehber sorularla gözlemlerini analiz ediyor, olumlu ve olumsuz yönleri ile değerlendiriyor ve bunları çizimlerine yansıtıyorlar. Değiştirme şansları olsa kendi isteklerine, ihtiyaçlarına göre neyi değiştirmek, revize etmek istedikleri üzerinde düşünüyor, çizimlerini birbirleri ile paylaşıyorlar.
ŞEHİR BİNGOSU
Yaş Grubu: 9-12
Atölye çalışmasına, gelin birlikte “Şehir BİNGO”su oynayarak başlayalım. Bir şehirde neler var? “Şehir” ne demek? Hangi yapılar, alanlar, mekanlar? Bu çeşitlilik içinde fonksiyonlarına göre bunlar ne şekilde gruplandırılabilir? Tüm bu soruların cevaplarını çocuklar atölye süresince keyifli bir biçimde keşfederken, aynı zamanda şehir planlamasına da bir ilk adım atmış oluyorlar. Atölye, çocuklara kendi şehirleri üzerinde düşünme, nasıl bir şehir istediklerini hayal etme fırsatı da sağlıyor.
KENT KONSEYİNE SÖZÜNÜ SÖYLE ve FİLM GÖSTERİMİ
Yaş Grubu: 12-15
Bir şehrin planlanma sürecinde, kimlerin sözü var? Şehri yönetenler bir şehirde neler olacağına nasıl karar veriyorlar? Şehirle ilgili alınan kararlar nasıl alınıyor? Şehir planlamacıları, belediye başkanları, şehirde yaşayanlar… Başka kimler şehir planlamasında etkili? Bu atölye çalışmasında katılımcı gençler bu soruların cevaplarını bulurken aynı zamanda farklı rollere girerek şehir ile ilgili söz söyleme, karar verme deneyimini yaşıyorlar. Bölgelerinin ya da İstanbul Belediye Başkanına iletmek istediklerini yazıyorlar. Söz söylemek, demokratik katılım için erken değil!
ÇOCUKLARDAN İSTANBUL REHBERİ
Yaş Grubu: 9-12
Bu atölyede çocuklar, İstanbul’a yabancı bir ülkeden turist olarak gelen çocukları az para harcayarak ya da hiç para harcanmasına gerek olmadan nereye götürebileceklerini tartışıyor, karar veriyor ve çocuklar için alternatif bir “gezi rehberi” oluşturuyorlar.
ÇOCUKLAR ve ANNE-BABALAR İLE İSTANBUL’U KONUŞUYORUZ / Kent Söyleşileri
Yaş Grubu: 5 Yaş + (Aile Atölyesi)
Bu atölyede, önce Mimar Sinan Logie ile birlikte yaşadığımız şehir İstanbul’un tarihine masalsı bir yolculuk yapıyor, ilk oluşumundan bu yana nasıl geliştiğinin ilginç hikayesini dinliyoruz. Ardından, anne ve babaları ile birlikte tüm çocuklar grup çalışmaları ile kenti farklı açılardan, farklı başlıklar halinde değerlendiriyor, yorumluyor ve tüm grupların görüş ve yorumları ile bir İstanbul’un farklı bir haritasını oluşturuyorlar.
BEDENİM BİNA OLSA
Yaş Grubu: 6 Yaş + (Aile Atölyesi)
Binalar nasıl ayakta duruyor? İnsan bedeni ile benzeşen yönleri var mı? Kendi bedenimizin sınırlarını keşfederken, yaşadığımız kentleri oluşturan evlerin, köprülerin, dev yapıların nasıl şekillendiğini öğrenmek ister misiniz? Her yaştan katılımcının keyifle gerçekleştirebileceği bu atölyede bedenlerimizle bina parçaları oluşturuyor, mimarlığın sırlarını çözüyoruz. Dr. Mimar Sebla Arın ile gerçekleşen bu atölyede çocuklar ve aileler bir arada bedenlerimize ve kentlerimize bir de bu gözden bakmaya ne dersiniz?
ÇOCUKLAR ve GENÇLERLE KENT ÜZERİNE FOKUS GRUP ÇALIŞMASI
Yaş Grubu: 9-15
Çocuklar/Gençler bir moderatör eşliğinde, yaşadıkları şehirle ilgili fikirleri, beklentileri, kısıtları, eleştiri ve önerileri üzerine, kalitatif sorulara odaklandıkları bir fokus grup çalışmasına katılıyorlar.
Önceki Dönem Uygulamalarından…
Yeniden “çocukKentçocuk”
Kent Gözünden Çocuklar Çocukların Gözünden Kent
(19 Mart – 10 Haziran 2017)
19 Mart’ta başlayan programda 4-15 yaş grubu çocuklar ve gençler yaşadıkları şehir üzerinde düşünmeye, istek ve ihtiyaçlarını, hayal ettiklerini yansıtmaya, şehir planlamasını, şehir yönetimini keşfetmeye devam ediyorlar. Birlikte çalışırken, eğleniyor, öğreniyor, birbirlerini dinliyor, birlikte düşünüyor ve görüşlerini sanatla da birleştirerek özgürce ifade ediyorlar. Biz de onlardan duymaya, öğrenmeye, biriktirmeye devam ediyoruz. Her kesimden daha çok çocuğa ulaşmak, program çıktılarını kamuoyu ile paylaşmak, duyması gerekenlerin duymasını sağlamak için çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz. AND Gayrimenkul desteği ile çocuklarla ücretsiz olarak buluşan “Kent Gözünden Çocuklar Çocukların Gözünden Kent” 2017 Programı, atölye çıktı ve yansımalarının paydaşlarımız ve kent üzerine düşünen ve çalışanlar tarafından tartışılacağı, değerlendirileceği bir etkinlik ile kapanacak.
Stratejik Partner Program Destekçisi
Atölye Takvimini indirmek için : Atölye Programını indirmek için :
2016 İlkbahar Atölyeleri …
Kent Gözünden Çocuklar – Çocukların Gözünden Kent Atölyeleri 3. yılında
“Kentlerimize baktığımız zaman kendimizi görüyoruz. Dileriz çocuklarımız gördükleri şeyi severler.”
(CUBE 1993)
İnformel Eğitim-çocukistanbul‘un, Studio X İstanbul işbirliğiyle gerçekleştirdiği 19 Mart Cumartesi günü başlayan programda, 4-15 yaş grubu çocuklar ve gençler yaşadıkları şehir üzerinde düşünmeye, istek ve ihtiyaçlarını, hayal ettiklerini yansıtmaya, şehir planlamasını ve yönetimini keşfetmeye devam ettiler. Aileler de bazı atölyelerde bu keyifli deneyimi çocuklarıyla birlikte paylaştılar. Program 4 Haziran Cumartesi günü, her yaş grubundan çocukların anne-babalarıyla birlikte katıldığı ve açık havada gerçekleşen “Çocukların Eli İstanbul’a Değiyor” etkinliği ile sona erdi.
Kent Gözünden Çocuklar, Çocukların Gözünden Kent programı, 2014 yılı ilkbaharında başladı ve bu dönemle birlikte 3. yılını tamamladı. 2016 programı, çocukların ve gençlerin katıldığı atölyelerin yanısıra, daha önce gerçekleştirilmiş atölyelerin de bulgularından hareketle yetişkinlerin, uzmanların üzerinde konuşup tartıştığı, değerlendirdiği bir akademik ayağı da içerdi. Programın 2017 yılı içinde zenginleştirilerek devam etmesi öngörülmektedir.
“Şehir X”
Başka Bir Gezegende Yeni Bir Şehir
Şehir X projesi, hayali bir kent kurulumu öyküsü üzerinden, tasarım süreci ve 3D teknoloji kullanımıyla çocuklarda yaratıcılık ve problem çözme becerisi kazandırmayı amaçlayan uluslararası kullanım ve adaptasyon için geliştirilmiş “City X” başlıklı bir çerçeve program önerisinden hareketle İnformel Eğitim – çocukistanbul tarafından hazırlanmıştır.
“Şehir X” ile çocukların,
- kent/kentli diyalektiğinde temel sosyal sorunlarla ve insan odaklı bir “tasarım süreci”modeli ile tanışmalarına,
- düşünmelerine, tartışmalarına, problem çözme ve yaratıcı somut çözümler üretmelerine,
- teknolojiyi bu sürecin bir parçası ve çözüm aracı olarak değerlendirme ve kullanma becerilerine
katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Atölye katılımcıları Şehir X sakinlerinin ilettikleri sorunları kent planlaması ve tasarım süreci adım ve ilkeleri temelinde ele alarak geliştirip tasarladıkları ürünleri 3D modellere dönüştürdüler ve 3D yazıcı ile prototiplerini ürettiler.
Desteğinden dolayı ‘e teşekkür ederiz…
Çocukların İstanbul’u…
İnformel Eğitim-çocukistanbul tarafından, Studio-X İstanbul işbirliği ile 2014 Şubat – Mayıs döneminde gerçekleştirilen “Çocukların İstanbul’u” atölyeleri serisi, atölye çıktılarından hareketle oluşturulan “Büyüyen Metropolde Büyümek” başlıklı bir sergi açılışı ile birlikte tamamlandı.
8 Şubat – 31 Mayıs tarihleri arasında, her Cumartesi 10.30 – 12.30 saatleri arasında Studio X’in mekanında gerçekleştirilen interaktif atölyelerde çocuklar yaşadıkları şehri keşfettiler, sorguladılar ve yaratıcılıklarını kullanarak hayallerindeki İstanbul’u çizerek, üreterek canlandırdılar. İstanbul, çocuklar için bir laboratuvar alanına dönüştü.
Fotograflar için…
Videolar için…
İstanbul’a çocuk eli değdi!…
Tarih Vakfı‘nın 15 Ocak-22 Şubat 2014 tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda düzenlediği “Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul” sergisi 23 Şubat Pazar günü “İstanbul Hayali Panayırı” ile sonlandı.
Tüm gün devam eden şenlikte, genç müzisyen ve dansçılarla “İstanbul için Çal, Söyle, Danset”, Berberyan Kumpanyası’ndan “Günbatımında Todori” adlı okuma tiyatrosu ve İnformel Eğitim – çocukistanbul’un Studio-X işbirliği ile gerçekleştirdiği “İstanbul’a Çocuk Eli Değiyor/Çocuklarla Birlikte Bir İstanbul Tasarlıyoruz” etkinliği yer aldı.
Etkinlikte her yaş grubundan çocuklar gün boyunca, grafik tasarımcı Caner Duyar’ın hazırladığı 4 mt boyutunda İstanbul grafiğini boyadılar, çizip tamamladılar ve renksiz ve boşluklarla önlerine serilen İstanbul’u kendi hayallerince rengarenk yeniden oluşturdular. Çocukların muhteşem eseri gün sonunda yine çocukların yönettiği bir açık arttırma ile Tarih Vakfı yararına satıldı.
http://www.tarihvakfi.org.tr/cms/