Gelin Yakından Bakalım – Yaşadığım Yer
2014 yılından bu yana Studio X İstanbul işbirliği ile, hafta sonu atölye programları serisi olarak geliştirdiğimiz ve 6 yıl boyunca Studio X İstanbul’un mekanında uyguladığımız “Kent Gözünden Çocuklar, Çocukların Çözünden Kent” programı, okul öncesinden lise yaş gruplarına dönük 18’e ulaşan farklı atölye programı içeriyor.
Program kapsamında yer alan “Gelin Yakından Bakalım, Yaşadığım Yer”, 2018 yılı ilkbaharında uluslararası bir nitelik kazandı ve Holland’nın Rotterdam kentinde, İstanbul ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. 2019 Temmuz – Kasım aylarında ise Avusturya’nın Viyana kentinde yine İstanbul ile eş zamanlı olarak gerçekleşiyor.
“Gelin Yakından Bakalım-Yaşadığım Yer” programını, önümüzdeki yıllarda bir uluslararası proje olarak farklı Avrupa kentleri ile birlikte sürdürmeyi hedefliyoruz. Özellikle yerel yönetimler için sağladığı zengin ve değerli çıktılarını dikkate alarak, Programın aynı zamanda başta İstanbul’un farklı ilçeleri olmak üzere Türkiye’de yaygınlaştırılması bir diğer hedefimiz.
İstanbul – Rotterdam – Viyana – ?
çocukistanbul’un “Gelin Yakından Bakalım-Yaşadığım Yer” programı Avrupa’da…
6 yıldır sürdürmekte olduğumuz çocukKentçocuk kent atölyeleri serisinin bir parçası olan “Gelin Yakından Bakalım – Yaşadığım Yer”, geçen yıl Wereldmuseum Rotterdam işbirliği ile Hollanda’da gerçekleştikten sonra, bu yıl 2 değerli partnerimiz Viyana Çocuk Üniversitesi ve ZOOM Kindermuseum işbirliği ile Avusturya’da gerçekleşiyor.
Viyana ve İstanbul’da Temmuz 2019-Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan atölye programlarda farklı kent ve kültürlerden çocuklar, yaşadıkları kent ve bölgeyi nasıl algıladıklarını, tanımladıklarını yansıtıyorlar ve kendi bakış açılarıyla ihtiyaç, istek ve düşünceleri doğrultusunda yeniden tasarlıyorlar. Programın ilk uygulaması 18 Temmuz’da Viyana Çocuk Üniversitesi Programı kapsamında Viyana Üniversitesinde gerçekleştirildi. Program Kasım ayında ZOOM Kindermuseum tarafından uygulanıyor.
İstanbul uygulamasını ise, 12 ve 19 Ekim Tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştiriyoruz.
Her iki kentteki uygulamaların zengin çıktıları 2020 yılı başlarında Türkiye ve Avusturya’da çeşitli mecralarda yayınlanacak. İçerik ve yönetimi çocukistanbul tarafından sağlanan Projenin, İstanbul’da Avusturya Konsolosluğunun ev sahipliğinde gerçekleşecek bir Sergi ve Panel ile sonuçlandırılması planlanıyor.
Viyana Çocuk Üniversitesi Programı kapsamında gerçekleşen atölyeler Avusturya basınında geniş yer aldı. KURIER Gazetesinde çıkan haber ve değerlendirmeye için tıklayınız.
Görseller Facebook sayfamızda. Tıklayınız…
Program hakkında bilgi almak için:
+9 0212 311 7835
info@cocukistanbul.org
çocukistanbul- Wereldmuseum işbirliği ile
çocukların gözünden İstanbul ve Rotterdam
2018 yılında Hollanda Büyükelçiliği, Hollanda İstanbul Baş Konsolosluğu ve Hollanda Uluslararası Kültürel İşbirliği Merkezi (DutchCulture) desteği ile başlatılan “Genç Kültür” programı her iki ülkeden çocuklar ve gençlerle çalışan sanatçı ve kurumlar üzerinden çocuklara ulaşmayı, karşılıklı bir kültürel alış veriş ve birlikte çalışma ortamı geliştirmeyi amaçlıyor. Program kapsamında Hollanda ve Türkiye’den toplam 15 proje yer aldı.
İnformel Eğitim-çocukistanbul olarak, Genç Kültür 2018 programında WereldMusuem (Rotterdam) ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bir proje ile yer aldık; “Gelin Yakından Bakalım, Yaşadığım Yer”
“Gelin Yakından Bakalım, Yaşadığım Yer” programı, ilk uluslararası uygulamasını Wereldmuseum/Rotterdam partnerliği ile 2018 yılında gerçekleştirmiş oldu. Proje çerçevesinde İstanbul ve Rotterdam’da yaşayan çocuklar kendi kentlerini nasıl algıladıklarını birbirlerine yansıttılar, çizdiler ve bir “şehir planlamacısı” gözüyle yeniden tasarladılar. Her iki şehirde aynı senaryo çerçevesinde gerçekleştirilen ve birbirine paralel olarak yürütülen atölye çalışmaları 2018 yılı Haziran ayı ortasında tamamlandı. Proje çıktıları bir ortak bir web sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaşıldı.
Proje web sitesi için tıklayınız / Click for project web site
Proje kapsamında İstanbul’da yürütülen atölye programlarından