Küresel sorunlara çocuklardan yaratıcı çözümler…
Amsterdam/Hollanda merkezli Designathon Works tarafından gerçekleştirilen “Çocukların Küresel Tasarım Maratonu (Global Children’s Designathon), tasarım odaklı düşünme yöntemi odağında “geleceği çocuklar tasarladığında dünya nasıl olabilir?” sorusunun cevaplandığı uluslararası bir organizasyondur.
Her yıl belirlenen ortak bir takvimde dünyanın farklı şehirlerinden çocukların katılımı ile çok sayıda organizasyonun gerçekleştiği etkinlik süresince 8-12 yaş grubu çocuklar, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında her yıl farklı bir tema üzerine odaklanarak o tema ile ilgili farkındalık kazanıyor ve bu sorun üzerinde yaratıcı düşünme, problem çözme, eleştirel düşünme, işbirliği gibi becerilerini de kullanarak, takımlar halinde çalışarak çözüm önerileri üretiyor ve bunları 3 boyutlu tasarımlara dönüştürüyorlar.
İnformel Eğitim-çocukistanbul’un ilk kez 2018 yılında katıldığı 4. Çocukların Küresel Tasarım Maratonu’nun teması “Ormansızlaştıma” oldu. Gezegenimizde ormanların ve ekosistemin korunması için Dünyanın 30 farklı şehrinden yaklaşık 1000 çocuğun katılımı ile gerçekleşen bu organizasyonun ardından, 2019 yılında 5. Çocukların Küresel Tasarım Maratonu bu kez dünyanın 41 farklı şehrinden yaklaşık 1200 çocuğun katılımı ile “herkese yetecek sağlıklı gıdayı nasıl üretebiliriz ve gezegenimizi nasıl koruyabiliriz” sorusuna odaklanarak “Gıda ve İklim” teması ile gerçekleştirildi. İstanbul her iki organizasyonda İnformel Eğitim-çocukistanbul’un organizasyonu ve yürütücülüğü ile bu şehirlerden biri olarak bu uluslararası etkinliğe dahil oldu.
Çocukların Küresel Tasarım Maratonunu 2021 yılında, pandemi koşulları nedeniyle tüm katılımcı şehirlerde “İklim krizini nasl önleyebiliriz ve gezegenimizi nasıl koruyabiliriz?” sorusuna odaklanan “Temiz Enerji ve İklim” teması ile çevrimiçi formatta gerçekleştirildi. Bu kez organizasyon İnformel Eğitim-çocukistanbul organizasyonu ile İstanbul dışına taşındı ve Eskişehir (Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi ve Kayseri (Abdullah Gül Üniversitesi) nin de katılımı ile Türkiye’den 3 farklı şehir bu organizasyonun parçası oldu.
Her 3 organizasyonda da katılımcı çocuklar, küresel sorunlara ilişkin ürettikleri yaratıcı çözüm önerilerini, ilgili tema ile doğrudan bağlantılı kişilerden oluşan jüri üyelerine sunarak paylaştılar ve ardından dünyanın farklı şehirlerinden katılan çocukların tasarımları bir araya getirilerek hazırlanan raporlar çocukların seslerini duyurabilmeleri amacı ile uluslararası kuruluşlara ve örgütlere gönderilerek paylaşıldı.