Şehir planlamacısı gözü ile yaşadıkları bölgeyi yeniden tasarlıyorlar…
“Gelin Yakından Bakalım – Yaşadığım Yer” programında, 9 -15 yaş grubu çocuklar, kendi yaşadıkları bölgeyi/semti/mahalleyi başka bir ülkede yaşayan yaşıtlarına kendi gözlerinden nasıl anlatacakları, yansıtacakları üzerinde çalışıyorlar. Yaşadıkları çevreye bu amaçla daha yakından bakıyor, rehber sorularla gözlemlerini analiz ediyor, olumlu ve olumsuz yönleri ile değerlendiriyor ve bunları çizimlerine yansıtıyorlar.
Ardından bir şehir planlamacısı rolü üstlenerek, bu çevredeki beklenti ve istekleri doğrultusunda yaşadıkları bölgeyi yeniden tasarlıyorlar. 2,5 saat süreli bu atölye çalışması sonunda yeniden tasarladıkları yaşam alanlarını birbirleri ile ve dinleyicilerle paylaşıyor, bu konudaki soru, yorum, önerilerle oluşan bir diyalog ortamında sunumlarını gerçekleştiriyorlar.
Belirli bir ilçe, bölge, mahalle ölçeğinde oluşan program çıktıları yerel yönetim ve karar vericiler için görsel ve sözel ifadelerden oluşan somut veriler oluşturuyor. Bölgede yaşayan çocukların katılımı ile yürütülen programların çıktılarından yola çıkarak hazırlanan rapor, özellikle yerel yönetimler için zengin, değerli bir yol gösterici ve rehber niteliği taşıyor.
Program, 2018 yılından bu yana uluslararası bir nitelik kazanarak, Avrupa’nın farklı şehirlerinde uygulanan bir seriye dönüşmüştür. İstanbul’un yanı sıra, Rotterdam ve Viyana’da da uluslararası proje ortaklarımız ile farklı şehirlerde ve kültürlerde yaşayan çocukların yaşadıkları bölge ve kente ait bakış açıları ve beklentileri ortaya çıkarılmış ve sonuçları karşılaştırmalı raporlara dönüştürülmüştür.
Program uygulamaları, Türkiye’de yerel yönetim iş birlikleri ile farklı illerde, ilçelerde ve farklı ülkelerde devam etmektedir.