1. Java Printing2
  2. çocukistanbulENERJİ

  3. çocukistanbulBİLİM

  4. çocukistanbulKENT

  5. Proje ve Etkinlikler

 Gizemli Kutular AçılışToplantısından Notlar…

mg_3763Londra Bilim Müzesi işbirliği ile İnformel Eğitim – çocukistanbul tarafından gerçekleştirilen Gizemli Kutular Eğitim Programının açılış toplantısı, 13 Aralık’ta santralistanbul Enerji Müzesinde aralarında eğitimci, bilim insanı, basın mensubu, destekçi kurum yöneticileri ve STK temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıda, Londra Bilim Müzesi Eğitim Programları Direktörü Karen Davis ve İnformel Eğitim – çocukistanbul kurucu ortağı Sibel Çetingöz’ün moderatörlüğünü yaptığı bir “Gizemli Kutular Atölye Çalışması” da yapıldı. Atölye çalışmasına; TBank Genel Müdür’ü Dinçer Alpman, Yaşar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, Prof. Dr. Ali Alpar, Prof. Dr. Ali Baykal, Batuhan Aydagül, Dr. Ferda Seyhan, Doç. Dr. Hakan Bozkuş, Doç. Dr Levent Dagasan , Uz Dr. Mehmet Uhri, Yrd. Doç. Dr. Murat Çakan, Doç. Dr. Özgür Üstün, , Doç. Dr. Uygar Tazebay, Doç. Dr. Zeynep Cemalcılar, Figen Atalay (Cumhuriyet Gazetesi), Funda Özkan (Akşam Gazetesi), Şeref Oğuz (Sabah Gazetesi) ve Umay Aktaş Salman (Radikal Gazetesi) katıldılar.

Yaklaşık  45 dakika süren atölye çalışmasında, katılımcılar interaktif bir çalışma ortamında Gizemli Kutuların içinde ne olduğunu anlamaya çalıştılar. Kutuları salladılar, ses, ağırlık, kutu içindeki hareket biçimi gibi verilerden yararlanarak fikirler geliştirdiler, notlar aldılar, grupları içinde tartıştılar ve ortak kararları olarak kendi tahminlerini belirlediler. Kutuların hemen hepsi için “kutunun içinde ne var?” sorusuna farklı cevaplar çıktı. Atölye çalışmasının en önemli ve dikkat çekici bölümü, farklı disiplinlerden bilim insanlarının ve eğitimcilerin, programın içerik, yöntem ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmeleri oldu. Programda uygulanan etkileşimli ve interaktif grup çalışması yöntemi, çalışmanın bilimsel düşünme yöntemleri ile doğrudan paralelliği, tetiklediği merak, araştırma, tartışma, başkalarıyla paylaşma, bilim etiği gibi dürtü ve değerler ve bilime olan ilgi ve yakınlığı arttıran içeriği değerlendirmelerin programla ilgili ortak ve altı çizilen değerlendirmeler oldu. Toplantı davetlilerin sergilenen görsel ve Gizemli Kutular materyallerini incelediği, programı değerlendirdikleri ve keyifli bir zaman geçirdiği bir sohbet ortamında devam etti.img_3818

Açılış toplantısında çocukistanbul yöneticileri ve Londra Bilim Müzesi temsilcisi programı tanıtan kısa birer konuşma yaptılar. İstanbul Bilgi Üniversiresi Rektörü ve destekçi kurum yöneticileri de, İstanbul’da ilk aşamada yaklaşık 6.000 öğrencinin ücretsiz olarak katılacağı bu programa verdikleri önemi vurguladılar.

İngiltere’de 2006 yılından bu yana halen devam etmekte olan bilim ve bilimsel düşünce temalı “Mystery Boxes” programının ilk uluslararası uygulaması, İnformel Eğitim – çocukistanbul tarafından “Gizemli Kutular” adı altında Türkiye’de gerçekleşiyor. Bu yıl için eğitim dönemi sonuna kadar kayıtlar ise tamamen dolmuş durumda. Program önümüzdeki yıllarda öğretmen eğitimini de içererek İstanbul dışında da yaygınlaştırılacak.

Basın Yansımaları

 

 Fotoğraflar

 

Videolar için: 

Açılış Toplantısı
TGRT Artı Eksi Gündem – Bölüm 1
TGRT Artı Eksi Gündem – Bölüm 2
Kanal 24 (16 Ajansı)

 

 Ayrıntılı bilgi için:

çocukistanbulBİLİM /  Gizemli Kutular