Kent yönetimine çocuk katılımı…
İstanbul Çocuklara Soruyor projesi, çocukların kentin gelişim sürecine aktif olarak katılımlarını sağlamak amacıyla, İstanbul Kent Konseyi iş birliği ile Eylül 2021 – Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. 6-14 yaş grubu 6.601 çocuğun ve aralarında İBB bölüm, birim ve iştirakleri, ilçe belediyeleri ve kent konseyleri, eğitim kurumları, öğretmenler, STK’lar, müzeler ve kütüphanelerin yer aldığı 52 paydaşın aktif olarak katıldığı, İstanbul’un her ilçesine ve her kesimden çocuğa ulaşan büyük ölçekli bir “katılımcı demokrasi” projesidir.
Proje temel yaklaşım ve metodolojisi ile, her düzeyde tüm Yerel Yönetimler için uyarlanarak uygulanabilir niteliktedir.
İstanbul Çocuklara Soruyor projesi, “bakım metaforundan” hareketle şekillendirildi. Çocuklar, proje uygulama sürecinde birer “bakım ustası” rolü üstlenerek İstanbul’u “masaya yatırdılar” ve bir “İstanbul uzmanı” olarak ayrıntılı bir şekilde gözden geçirerek bakıma aldılar. Bu bakım sürecinde, önce kendi “zihin vizörlerinden”, rengi, sesi, kokusu, çağrıştırdıkları ile İstanbul’un bir fotoğrafını çektiler, iyi işleyen yönlerini “madalyaları” ile ödüllendirdiler ve ardından aksayan ve sorun olarak gördükleri yönlerini belirleyerek iyileştirilmesi, geliştirilmesi için çözüm önerilerini ve bakım talimatlarını” oluşturdular.
Proje uygulaması, birbirini destekleyen 3 farklı model üzerinden yürütüldü;
- çocukların grup halinde katıldıkları yapılandırılmış “Atölye Uygulamaları”
- bireysel olarak kentin çeşitli kamusal alanlarında erişebildikleri “Dolaşıyor İstasyon Uygulamaları” ve
- proje web sitesi üzerinden “on-line Katılım”
Proje tamamlandığında elde edilen verilerin ayrıntılı bir analiz ve değerlendirmesi, çocukların kentin bakıma alınması ve iyileştirilmesi gereken, eksik ve yetersiz gördükleri yönlerine ilişkin olarak, çözüm önerilerini de içeren 9 temel Konu Başlığı ve Alt Başlıklarını ortaya koydu. Bu 9 Temel Konu Başlığı;
Doğa ve Çevre – Ulaşım ve Hareketlilik – Kent Yaşamı – Toplumsal Yaşam – Kültürel ve Sosyal Etkinlikler – Sokak Hayvanları – Ekonomi – Sağlık ve Alışkanlıklar ve Eğitim’dir. Konu başlıkları ve alt başlıklar, tümüyle çocukların “Kentteki yaşamlarında kendileri için en önemli buldukları sorun nedir?” sorusuna bir yanıt olarak ortaya koydukları sorunların tasnif edilmesi ve ardından analiz edilerek ifade sıklığına göre sıralandığı tablo ve grafiklere dönüştürmesi ile oluşturuldu.
Ortaya çıkan tablo, çocukların yaygın bir ön kabul ile benimsenen “parklar, bahçeler, sokaklar, oyun alanları” gibi dar ve sınırlı bir vizyonlarının olmadığını, tersine kentin, kent yaşamının ve toplumsal hayatın her alanına ilişkin derin ve zengin bir gözlem ve kavrayışa, yüksek bir duyarlılığa sahip olduklarını, sorunları kapsamlı ve net bir şekilde tanımladıklarını gösterdi.
Projenin ve çıktılarının her yönüyle kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği Rapor basılarak yayınlandı. Proje Raporuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir.