
Dünya hızlı bir kentleşme süreci içinde ve 2050’de dünya nüfusunun yaklaşık %70’inin kentlerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu gerçek, kentlerin gelişiminde vizyon ve hedeflerin eşit ve demokratik bir katılım temelinde bütün paydaşlarla birlikte netleştirilmesini gerektiriyor. Temel paydaşlardan biri de çocuklar…
Onlar sadece bir “gelecek nesil” değil, “bugünün” hemşehrileri. Yerel yönetimlerin “adil, sürdürülebilir ve barışçıl bir toplum” oluşumuna kentte yaşayan tüm insanların ve bu kapsamda çocukların ve gençlerin de seslerini daha fazla dinleyerek nasıl katkıda bulunabilecekleri üzerinde düşünmeleri kaçınılmaz.
Çocukların kent yönetimine katılımı, başlıca şu nedenlerle önemli ve değerlidir;
- Çocukların toplumun aktif ve eşit bir parçası olmasının sağlaması, güçlü bir eğitimsel değere sahiptir. Böylelikle gelişen sahiplenme duygusu ile kent, çocukluktan itibaren “onların kenti” olur,
- Kentin daha demokratik bir şekilde tasarlanması için gerekli bir koşuldur. Kentlerin gelişiminde ve tasarımında en önemli sorunlardan biri, nerdeyse sadece yetişkin ve üreten kesimlerin ihtiyaçlarının dikkate alınmasıdır. Çocuk katılımı, kent yönetiminde çocukların da dahil olduğu “duyulmayan seslere” kulak vermek anlamına gelir,
- Kentsel gelişimde yaratıcı fikirlere ihtiyaç vardır ve çocuklar genellikle yaratıcılık ve yenilikçilik konusunda “uzmandırlar”.
- Yerel düzeyde çocuk katılımı, daha duyarlı yerel politika ve planların geliştirilmesine, çocukların önceliklerini desteklemek için yerel bütçelerin daha efektif kullanımına etki edebilecek bir potansiyel taşır.
Çocukların kent yönetimine katılımlarının gerekçeleri bu kadar güçlü iken, bunun hemen arkasından “kent yönetimine çocukların gerçek katılımı nasıl sağlanabilir?” sorusu geliyor.
Bu başlık altında, her düzeyden yerel yönetimlerin bunu ne şekilde sağlayabileceğine dair somut yöntem, yaklaşım ve modeller yer almaktadır. Bu somut örneklerin çoğalması ile, kent ve ilçe belediyeleri düzeyinde nitelikli ve gerçek çocuk katılımının sağlanması ve çocuk stratejilerinin oluşturulmasında yerel yönetime rehberlik edecek verilerin sağlanması hedeflenmektedir.